Mreža za otvoreni dijalog (MOD) je nedavno u Podgorici sa predstavnicama SMART BALKANS programa potpisala ugovor o finansijskoj podršci pri implementaciji projekta RADIKAL(NO) koji se fokusira na više negativnih društvenih pojava u crnogorskom društvu.

Ovaj projekat doprinosi kreiranju društvenih mehanizama za borbu protiv raznih negativnih pojava u crnogorskom društvu od sve prisutne klerikalizacije, nacionalizma, homofobije, mizoginije i slično.

Projekat će doprinijeti da se pokrene dijalog o ovim temama i samim tim doprinijeti da razne društvene grupe koje su uključene u projekat krenu u preispitivanje mehanizama i načina kako se boriti protiv ovih pojava. Lokalne zajednice kao i grupe koje su targetirane od strane desnih i konzervativnih grupacija će biti uključene u projekat i imaće priliku da doprinesu sa svojim iskustvom i znanjem.

Opšti cilj projekta je unaprijedjenje društvenih mehanizama za borbu protiv radikalizacije crnogorskog društva dok je specifični cilj unaprijedjenje nivoa informisanosti stanovnika-ca Podgorice o retrogradnim društvenim obrascima i načinu borbe protiv istih.

Generalna ciljna grupa su svi gradjani i gradjanke ali poseban fokus će biti na tri posebne ciljne grupe :

  • Mladi ljudi korisnici društvenih mreža na teritoriji Podgorice
  • Populacija u multikulturalnim sredinama
  • Donosioci odluka u Podgorici i Crnoj Gori kao i kreatori medijskih proizvoda (novinari, urednici)

Krajnji korisnici su svi gradjani i gradjanke Podgorice uzimajući u obzir da pojave kojima se projekat bavi pogadjaju cjelokupnu populaciju u Podgorici kao najvećem gradu u kojem se nalazi skoro polovina crnogorske populacije. Ipak u odredjenim dijelovima projekta fokus će biti na grupacije koje su najranjivije i na koje retrogradne pojave najviše utiču kao što su LGBTQ osobe, etničke manjine, žene, OSI, mladi.

Projekat se fokusira na digitalne načine komunikacija uzimajući u obzir da se govor mržnje ali i širenje dezinformacija najčešće dešavaju online stoga projekat koristi iste alate i platforme u cilju borbe protiv istih. Dodatno korisnici će biti uključeni i u finalni dogadjaj planiran na kraju projekta.

Za više informacija o projektu kontaktirajte nas putem opendialoguenetwork@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s